Onderzoek naar hersenaneurysma's

van totaal € 110.000 (4%)

Zo´n 400.000 Nederlanders hebben een hersenaneurysma: een uitstulping op een slagader in de hersenen. Als een hersenaneurysma barst, ontstaat een levensgevaarlijke situatie: een zogenaamde subarachnoïdale bloeding. Aan dit type hersenbloeding komt een derde van de patiënten binnen drie maanden te overlijden. Een groot deel van de patiënten die het overleven, houden helaas restverschijnselen. We willen de toekomstige zorg voor patiënten met een ongebarsten hersenaneurysma verbeteren. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Hieronder lees je meer hoe jij kunt helpen. 

Nieuwe en betere behandelmethodes

Jaarlijks krijgen bijna 1.500 mensen die zogenoemde subarachnoïdale bloeding. Vaak gebeurt dit bij jonge mensen (gemiddelde leeftijd 55 jaar) die nog volop in het leven staan.

 

Gelukkig kunnen we sommige patiënten met een hersenaneurysma preventief behandelen. Deze behandeling is dus bedoeld om te voorkomen dat het hersenaneurysma barst. Dit kan door een neurochirurgische ingreep (clipping) of via de bloedvaten van binnenuit (coiling). Helaas zijn deze behandelmethoden niet altijd even geschikt door de risico’s van de behandeling.

 

Daarom is het zo belangrijk dat we te weten komen of een behandeling met medicijnen ook de kans op groeien of barsten van een hersenaneurysma kan verminderen. Verder is het belangrijk dat we beter weten welke hersenaneurysma´s een hoog en een laag risico hebben op barsten. Als we dat weten hoeven we alleen de aneurysma´s met een hoog risico op barsten te behandelen.  

 

Belang van het onderzoek

Dr. Mervyn Vergouwen is neuroloog in het UMC Utrecht. Hij en zijn team zijn bezig met dit vernieuwende onderzoek. Hij vertelt: “Wij vinden het belangrijk om onderzoek te doen waarvan de resultaten meteen te gebruiken zijn in de dagelijkse praktijk. Op deze manier kunnen toekomstige patiënten hier direct van profiteren.”

 

Help je mee?

Het onderzoek van Dr. Mervyn Vergouwen en zijn team wordt niet betaald uit het reguliere zorgbudget. Het goede nieuws is dat we voor de helft van de salariskosten al financiering hebben gevonden. Voor de overige € 110.000,- hebben we jouw hulp hard nodig. Help je mee? Kom dan in actie of doneer.

 

Dank je wel!

Bekijk alle
15-02-2021 | 12:57
07-02-2021 | 13:19 Familie van Reinier van Kuyk
04-02-2021 | 13:30
04-02-2021 | 12:02 Vriendin heeft aneurysma gehad en door snel ingrijpen goed overleefd!
02-02-2021 | 12:44 Kan als gepensioneerde oud AZU-opgeleide specialist niet achterblijven